۴- ارزیابی عملکرد بنادر مورد نمونه کاوی
در این قسمت از تحقیق با استفاده از روش سلسله مراتبی در محیط فازی به ارزیابی عملکرد کلی بنادر نمونه کاوی با استفاده از معیارها و شاخصهایی که معرفی شد، پرداخته شده است. برای بررسی کارآیی و توانمندی روش مورد استفاده در این تحقیق سه بندر از بنادر جنوبی ایران، بندر بوشهر، بندر چابهار و بندر شهید رجایی- بندر عباس انتخاب شدهاند. سه بندر یاد شده از بنادر فعال و در عین حال دارای پتانسیل برای توسعهی بیشتر و رقابت با بنادر رقیب در سایر کشورهای منطقه میباشند. گرچه قسمتهایی از عملیات مختلف بندری و یا پروژههای عمرانی در این بنادر توسط بخش خصوصی انجام میشود، اما این بنادر تحت مالکیت دولتی دولت جمهوری اسلامی ایران هستند. انتخاب بنادر فوق به گونهای تمام بنادر جنوبی ایران از مرزهای آبی جنوب شرقی ایران و نزدیک به اقیانوس هند تا مرزهای آبی جنوب غربی ایران در خلیج فارس را پوشش میدهد. گروه تصمیمگیرنده در این تحقیق متشکل از مدیران و معاونین بنادر بوشهر، چابهار و شهید رجایی- بندر عباس، مدیران و معاونان شرکتهای حمل و نقل دریایی فعال در جنوب کشور ایران، پرسنل کشتیهای فعال در خطوط کشتیرانی بین بنادر مذکور و اشخاص آکادمیک آشنا به شرایط بنادر ایران میباشند. ساختار سلسله مراتبی مربوط به هدف این تحقیق که همان رتبه بندی بنادر نامبرده شده است، در شکل 3 نشان داده شده است. ماتریس فازی مربوط به ارزیابی زیر شاخصههای معیار رضایت مشتریان به همراه نمونهی فرم مصاحبههای انجام شده در پیوست 1 این تحقیق آمده است.
ماتریس فازی نشان داده شده در جدول یک مربوط به مقایسهی معیارهای اصلی موجود در سطح دوم نمودار نشان داده شده در شکل سه و بر اساس نظرات ارائه شده توسط متخصصین مورد مصاحبه میباشد. برای جلوگیری از تکرار محاسبات، ماتریس فازی و محاسبات انجام شده برای بدست آوردن وزن های نسبی مربوطه، فقط برای معیارهای اصلی (جدول 1) و زیر شاخصههای معیار ارتباطات بندر (جدول 2) به طور کامل آورده شده است. نتیجهی کامل محاسبات در جداول سه تا شش آمده است.
با توجه به نتیجهی بدست آمده در این قسمت، دیدگاههای عملیات درونی بندر و رضایت مشتریان برای ارزیابی عملکرد بنادر از درجهی اهمیت بیشتری نسبت به دیدگاه ارتباطات بندر برخوردار هستند.
با توجه به وزنهای بدست آمده برای گزینههای مورد بررسی، بندر شهید رجایی- بندر عباس به عنوان بندر با بهترین عملکرد معرفی شدهاست. نقاط ضعف و قوت بنادر مورد ارزیابی با بررسی جداول فوق و شکل چهار بخوبی نمایان میشود.
شکل چهار وزنهای نسبی زیرشاخصه ها، معیارهای اصلی و گزینه ها را به روشنی نشان میدهد.