فصلنامه

دریا و کشتی

فصلنامه

دریا و کشتی

نتیجه گیری

۵- نتیجه گیری

ارزیابی و رتبه­بندی بنادر از مسائلی هستند که همواره توسط گروه­های مختلف محققین، سازمان­ها و شرکت­های مختلف حمل و نقل دریایی مورد توجه قرار می­گیرند. در ارزیابی و رتبه­بندی بنادر همواره شاخصه­های متعدد کمّی و کیفی توأماً مدنظر قرار می­گیرند. گروه تصمیم گیرندگان نیز کم و بیش در قضاوت­های خود دچار تردید و ابهام هستند. تئوری فازی در بسیاری از مسائلی که نیاز به اینچنین قضاوتهایی دارند می­تواند مفید واقع شود. روش سلسله مراتبی در محیط فازی نیز بطور مشخصی ابهامات موجود در تخصیص وزن­های نسبی به گزینه­های مورد ارزیابی توسط تصمیم­گیرندگان را کاهش می­دهد. این روش همچنین در اعمال تأثیر شاخصه­های تعریف شده بر روی انتخاب گزینه­ی برتر می­تواند سودمند باشد.

نتایج بدست آمده از مراحل مختلف تحقیق فوق در زیر آورده شده­اند:

1)  نمونه کاوی انجام شده بر اساس مدل ارائه شده با روش سلسله مراتبی در محیط فازی پس از بررسی سه شاخص اصلی و نه زیرشاخصه، بنادر شهید رجایی– بندرعباس با درصد وزنی  ، بوشهر با درصد وزنی  و چابهار با درصد وزنی  درصد را بعنوان بنادر با عملکرد بهتر معرفی کرده است.

2)  طبق تحلیل انجام شده توسط مدل تحقیق ، بندر چابهار بطور مشخصی از بنادر بوشهر و شهید رجایی– بندر عباس کم هزینه تر است. سطح  خدمات اداری و اطلاع رسانی این بندر با دو بندر دیگر برابری می­کند. شرایط اسکله ها، عمق آب و شبکه­ی ارتباطی بندر چابهار نیز همسان با بندر بوشهر و ضعیف تر از بندر شهید رجایی– بندر عباس ارزیابی شده است.

3)  مساحت انبارها و میزان تخلیه و بارگیری (متوسط سال های 1385 تا 1387) در بندر چابهار از بندر بوشهر نسبتاً کمتر و از بندر شهید رجایی– بندر عباس بسیار کمتر است.

4)  بر اساس نتایج بدست آمده بندر شهید رجایی– بندر عباس جز در دو مورد هزینه ها و خدمات اطلاع رسانی در بقیه­ی موارد بطور مشخصی برتر از دو بندر دیگر است.

5)  شکل چهار ضمن نشان دادن برتری نسبی بنادر نمونه کاوی شده در هر زیرشاخصه نسبت به یکدیگر، می­تواند معیار مناسبی برای انتخاب بنادر فوق توسط مشتریان آنها باشد.

6)  روش سلسله مراتبی در محیط فازی، تأثیر شاخصه­های دقیق، غیردقیق و با واحدهای متفاوت را در ارزیابی و رتبه بندی بنادر بخوبی نشان داده است. این روش شاخصه هایی نظیر "خدمات اطلاع رسانی" که کاملاً وابسته به نظرات تخصصی و گاهاً مبهم مشتریان بندر است را در کنار مواردی مانند "زمان حضور کشتی­ها در بندر" با دقت قابل قبولی مورد تحلیل قرار داده است.

7)  استفاده از اعداد فازی مثلثی و تئوری فازی، ابهامات احتمالی موجود در نظرات مصاحبه شوندگان را که همواره دقت هر نوع ارزیابی را کاهش می­دهند تا حدود زیادی برطرف نموده است.

نظرات 0 + ارسال نظر
برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد